Reportage Bakkerij Muylaert

Hoe gaat Bakkerij Muylaert in Ninove om met nieuwe concurrentie en een tekort aan personeel?

Mensen blijven kiezen voor kwaliteit

De heerlijke geur van ambachtelijk brood leidt ons naar Bakkerij Muylaert in Ninove. Een etalage met bokkenpootjes, Berlijnse bollen en chocolade paashazen? Daar stappen wij graag binnen. Om eens te proeven, maar ook om te weten hoe het een warme bakker vandaag vergaat.

Het is donderdag, 14 uur. Het atelier van Peter Muylaert in de Weggevoerdenstraat ligt er proper bij. Geen deegresten te zien, de laatst afgewerkte broden blinken in de winkel, de koffiekoeken zijn al lang uitverkocht. Op dit uur van de dag kan de bakker even tijd maken voor een gesprek. In het keukentje tussen atelier en winkel neemt ook zijn vrouw Ilse plaats. Telkens wanneer de rinkelende bel een nieuwe klant verraadt en ze zich naar de kassa haast, zijn we haar kwijt. Zo gaat het hier al decennia. “Mijn vader werkte al jaren in deze bakkerij”, vertelt Peter. “In 1970 nam hij de zaak over toen zijn baas plotseling stierf. Ik was toen een jaar en ben in de bakkerij opgegroeid. Als driejarige liep ik in het atelier rond met een smeerborstel. Van kleins af wou ik bakker worden.”

Lees het volledige artikel: Vrij Ondernemen p. 14-17