​​Moederschapsrust zelfstandigen uitgebreid

Sinds 1 januari 2017 is de moederschapsrust voor zelfstandigen uitgebreid. Ben je zelfstandige of meewerkende echtgenote en verwacht je een kindje? Dan bedraagt je moederschapsrust maximaal 12 weken in plaats van 8 weken. Als je meer dan 1 kindje krijgt, dan is dit 13 weken.

Je hebt de mogelijkheid om je moederschapsrust in te korten tot 3 weken: 1 week vóór de bevalling en 2 weken erna. Als je je moederschapsrust inkort tot 3 weken, dan kun je je overige 9 weken (of 10 weken bij meerdere kindjes) spreiden over 38 weken na de geboorte. Je moet dit verlof per 7 dagen opnemen, maar dit kan eventueel ook halftijds. Zo kun je langzamerhand opnieuw aan de slag, volgens je eigen ritme. Indien je halftijds aan de slag wil moet je dit melden aan je ziekenfonds voor je je moederschapsrust aanvat.

Voor meer informatie over je moederschapsrust kan je terecht op de website van LM, partner van LVZ.