Voorbereidingen autovrij Gent

Vanaf april pakt Gent uit met een groter autovrij gebied. Als ondernemer kan het interessant zijn om de nodige voorbereidingen te nemen. Ligt je zaak binnenkort in een autovrij gebied? Of lever je daar soms? Dan heb je immers een vergunning nodig om bij de zaak te laden en te lossen.

Vraag je vergunning aan
Wil je met je wagen in een autovrij gebied? Dan heb je altijd een vergunning nodig. Binnenrijden met een vergunning om te laden en te lossen in het autovrije gebied mag enkel voor 11 en na 18 uur, of na 5 en voor 19 uur in het autovrije gebied rond de Overpoort. Voor bepaalde categorieën zijn daarop uitzonderingen. En vanuit een stadsdistributiecentrum kan er soms ook tijdens de speruren worden geleverd. Slimme camera’s registreren elke nummerplaat. Wie voorbij een camera rijdt en geen vergunning heeft voor die dag, krijgt sowieso een boete.

Bekijk eerst welke vergunning je nodig hebt. Vanaf 1 februari kan je je aanvraag indienen. Beschik je al over een vergunning voor het autovrije gebied die ook na 2 april 2017 nog geldig is? Hou er dan rekening mee dat de oude vergunningen aan dezelfde regels zullen worden onderworpen als de nieuwe.

Wijs je klanten de weg
Ook voor je klanten vraagt het nieuwe circulatieplan een aanpassing. Al verandert er ook heel veel niet. Zo blijven de ondergrondse parkings vlot bereikbaar. Sterker nog: op termijn verliezen je klanten minder tijd in het verkeer.

  • Stel hen daarom gerust. Gebruik je nieuwsbrief of stuur een mailing om deze punten mee te geven:
  • Nader je de eerste weken de stadsring? Schakel dan je gps uit. Want die is dan nog niet aangepast aan de nieuwe situatie. Vertrouw op het actuele Google Maps. Of nog eenvoudiger: parkeer op een P+R of volg de borden naar de juiste ondergrondse parking.
  • Laat je klanten weten in welke sector van de binnenstad je zaak ligt. De sectoren zullen aangeduid staan vanop de ring (R40). Het is belangrijk dat iedereen meteen de juiste sector inrijdt. Want daarna kan je alleen nog via de ring van de ene sector naar de andere.
  • Gebruik de van-a-naar-b-planner om nu al de optimale auto-, fiets- en wandelroutes binnen Gent te zien na 3 april.
  • Wens je een aantal exemplaren van de Wijze Gazet, met de kaart van het circulatieplan om mee te geven aan je klanten? Haal ze op bij het OOG. Of stuur een mail naar de mobiliteitscoach met ‘wijze gazet’ als onderwerp.
  • Vind het antwoord op al uw vragen over het circulatieplan.

Vraag het de mobiliteitscoach
Hebt u nog vragen voor uw zaak over de vergunningen of het mobiliteitsplan? Stel ze aan mobiliteitscoach Liesbeth De Bruyn.
Of kom naar de zitdagen met Liesbeth in het OOG op: dinsdag 7 februari, van 9 tot 14 uur woensdag 8 februari, van 9 tot 13 en van 14 tot 18 uur.