Antwerpen start fiscaal e-loket voor ondernemers

antwerpenDe stad Antwerpen lanceert het fiscale e-loket voor Antwerpse ondernemers. Zo hebben ondernemers geen papieren administratie meer, is hun dossier altijd en overal raadpleegbaar en behoren verloren aangiftes tot het verleden. Bovendien krijgen ze via het fiscale e-loket een onmiddellijke indicatieve berekening van hun aanslag waardoor ze niet voor verrassingen komen te staan. 

Het fiscale e-loket voor ondernemers is beschikbaar voor de belasting op de toeristische logies, voor de belasting op vestiging, drijfkracht, inname openbaar domein en horeca. Concreet komt het er op neer dat dit jaar meer dan 37.000 ondernemingen een digitale belastingaangifte kunnen indienen voor aanslagjaar 2017. Vanaf volgend jaar vervalt deze belastingaangifte voor 25.000 van deze ondernemingen.

Sinds het derde kwartaal van 2016 staat voor de toeristische logies bij het begin van elk kwartaal het formulier online klaar om de overnachtingen van het vorige kwartaal op te geven. Voor de belasting op vestiging, drijfkracht, inname openbaar domein en horeca ontvangen ondernemers in een overgangsfase hun aangifteformulier voor aanslagjaar 2017 in maart nog met de post (geel of roze formulier). Op dat formulier staat aangegeven dat de aangifte voortaan ook digitaal kan. Wanneer ondernemers gebruikmaken van de digitale aangifte, moeten ze het papieren formulier niet terugsturen.

Het fiscale e-loket is beschikbaar voor de wettelijke vertegenwoordigers van de onderneming of voor diegenen die de ondernemers aanduiden als uitvoerder. Om in te loggen moet men over een A-profiel beschikken (gelinkt aan een persoon), evenals over een e-ID en pincode of een federaal token. Ondernemers kunnen terecht op www.ondernemeninantwerpen/fiscaaleloket voor meer info en voor de volledige handleiding.

Met deze nieuwe ondernemersvriendelijke maatregel behoort de papieren administratie voor ondernemers voortaan tot het verleden. Dit biedt heel wat voordelen: ondernemers kunnen hun dossiers te allen tijde digitaal raadplegen en ze lopen niet langer het risico hun papieren aangifte te verliezen. Bovendien krijgen ondernemers een onmiddellijke indicatieve berekening van hun aanslag waardoor ze niet voor verrassingen komen te staan.