Ellen Bruyninckx verkozen tot dé Gentse Student-Ondernemer van 2017

Studente Ellen Bruyninckx is op woensdag 3 mei op de Gentrepreneur Awards verkozen tot dé Gentse Student-Ondernemer van 2017. Ellen brengt met ergopraktijk.be ergotherapeuten samen met cliënten en verleent met haar andere onderneming INROL de bouwsector advies rond levenslang wonen. Daarnaast heeft ze ook nog eens haar eigen ergotherapiepraktijk.

Vier awards in bijkomende categorieën
Voor het eerst werden op de Gentrepreneur Awards daarnaast ook vier awards uitgereikt in bijkomende categorieën: Wonky is de meest duurzame jonge onderneming van het jaar, Joinery de meest creatieve jonge maker, Winwinner de opvallendste jonge groeier en Student Kick-Off werd bekroond als initiatief dat op een originele manier jongeren stimuleert om te ondernemen.

Gentrepreneur Awards
De Gentrepreneur Awards is de gloednieuwe naam voor de verkiezingen van de jonge Gentse ondernemers van het jaar. De verkiezing van dé Gentse Student-Ondernemer van het Jaar werd woensdag voor de zevende keer georganiseerd.

Er kwamen dit jaar vier awards bij, omdat Gentrepreneur merkt dat het ondernemerslandschap onder jongeren in Gent steeds groter én diverser wordt. Daarom zullen ondernemende jongeren en al wie hen ondersteunt voortaan door meerdere ambassadeurs en rolmodellen vertegenwoordigd worden. De winnaars van de Gentrepreneur Awards zijn net zo divers als het ondernemerslandschap zelf.

“Maar wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze zich via hun onderneming maatschappelijk engageren”, vertelt Evelyne Verhovert, projectcoördinator van Gentrepreneur. “Student-ondernemer Ellen Bruyninckx zorgt met haar concept rond levenslang wonen voor een betere levenskwaliteit voor heel wat mensen én voor een duurzame aanpak door met de bouwsector samen te werken. En met ergopraktijk.be zorgt ze ervoor dat ergotherapeuten, artsen en cliënten elkaar makkelijker vinden. Duurzame Duizendpoten Helena Gheeraert en Sophie Cachet van Wonky gaan voedselverspilling tegen op een positieve manier door nog perfect eetbare groenten die zouden worden weggegooid te redden en er lekkere dips van te maken. Machtige Maker Louis Tardy van Joinery helpt duizenden medestudenten met een nieuw verbindingsconcept voor meubelen zodat je ze makkelijker op je kot krijgt via die smalle trappen. Geduchte Groeier Matthias Browaeys van Winwinner zorgt ervoor dat ondernemers makkelijker aan financiering geraken én dat vrienden en familie in hen kunnen investeren zodat iedereen erbij wint. En Inspirerend Initiatief Student Kick-Off is niet, zoals velen denken, enkel een feestconcept maar betrekt studenten in zijn werking waardoor het een inspirerende springplank is die de ondernemingszin van jongeren aanwakkert. Al deze winnaars tonen een ander gezicht dan wat veel mensen zich voorstellen bij ondernemen, namelijk dat succes en maatschappelijk engagement hand in hand gaan, meer nog: een noodzakelijke combinatie zijn.”

De keuze voor deze rolmodellen was niet eenvoudig. Gentrepreneur kreeg letterlijk honderden kandidaatstellingen binnen en het niveau van de kandidaten was over de hele lijn erg hoog.
Evelyne Verhovert: “De winnaars zijn voorbeelden van wat Gentse jongeren allemaal in huis hebben, eerder dan uitzonderingen op de regel. We zien dat jongeren steeds mondiger en creatiever worden. Die combinatie zorgt voor een generatie straffe mensen die niet bang zijn om te proberen of op hun bek te gaan en die daardoor snel groeien. En dus kregen we ook een recordaantal straffe kandidaturen binnen voor onze verkiezingen. Het was voor de jury dan ook moeilijk om te kiezen en we zullen ook het komende academiejaar álle Gentrepreneurs in de kijker blijven zetten, niet alleen degenen die deze awards hebben gewonnen. Al zijn zij wat ons betreft wel een jaar lang het gezicht van hun generatie.”

Gentrepreneur begeleidde van oktober tot april alleen al meer dan 500 ondernemende jongeren, 50% meer dan het hele vorige academiejaar. “Stuk voor stuk geven we hen de kans om te doen wat zij graag doen, want daar draait het vooral om”, zegt Evelyne Verhovert. “Gentrepreneur is een open ruimte waar jongeren kunnen experimenteren, proeven, durven en vooral ook mogen falen. Dat zorgt voor een klimaat waarin jongeren veilig maar snel kunnen groeien en het creëert bovendien interessante kruisbestuivingen en nieuwe samenwerkingen.”

De Student-Ondernemer van het Jaar krijgt 1000 euro, de andere laureaten elk 250 euro. Mathias De Clercq, eerste schepen Stad Gent: “De Stad Gent en de hoger onderwijsinstellingen hebben altijd een pioniersrol gespeeld in het stimuleren van studentondernemerschap. We waren de eerste stad met een speciaal statuut voor studentondernemers, de eerste stad met een verkiezing voor Studentondernemer van het jaar en de eerste stad waar de attesten bedrijfsbeheer werden uitgereikt aan student-ondernemers voor ze afstuderen. Ondernemende jongeren en studenten zijn immers de werkgevers van morgen.”