Interview: Quentin Castel brandt de koffieboontjes van Mamé Noka in Brussel

De nieuwe editie van Vrij Ondernemen brengt een dossier over zakendoen in Brussel naar aanleiding van Brusiness op 1 maart.

“Onze boeren in Kameroen krijgen soms vijf keer de prijs van de markt”

Met Mamé Noka begeeft Brusselaar Quentin Castel zich in het segment van de specialty coffee: koffie gemaakt met bonen van de allerbeste kwaliteit. Zijn koffie wordt onder andere geserveerd in tweesterrenrestaurant Le Chalet de la Forêt in Ukkel. De koffiebranderij vond onderdak bij Greenbizz, een nagelnieuw complex waar duurzame ondernemers hun productie-atelier in kunnen onderbrengen.

“Dit is koffie uit Colombia”, zegt Quentin Castel trots terwijl hij ons een kopje uitgiet. “Daar werk ik met de Peralta-familie. Rijke mensen die mijn project niet nodig hebben om te overleven. Maar wat fantastisch is: ze ondersteunen hun hele gemeenschap. Andere boeren kunnen er geld lenen en ze investeren in onderwijs en gezondheidszorg.” Quentin werkt alleen met vergelijkbare projecten. “Ik wil ’s avonds met een rustig gevoel kunnen slapen. Ik wil zeker zijn dat er geen kinderarbeid mee gemoeid is of dat de koffiebomen met allerlei producten behandeld werden.”

Greenbizz
Ondernemen doet Quentin in Brussel. Bij Greenbizz vond hij de ideale infrastructuur om zijn duurzame project op te starten. “Het is een hub van duurzame ondernemers. Ik wou naar hier komen
voor de interessante synergiën.”

> Lees het volledige interview met Quentin Castel in Vrij Ondernemen (p.12-14)
> Meer over de gespreksavond Brusiness (1 maart)