Interview: Barbara Torfs breekt een lans voor gelukkige en fitte medewerkers

“Een gezondheidsbeleid moet een bedrijf iets bijbrengen, niet remediëren”

Stijgende burn-outcijfers en de discussies over langer werken maken van gezonde werknemers een hot issue. Komt de aandacht voor beweging op het werk daardoor in een stroomversnelling? Vrij Ondernemen vroeg het aan Barbara Torfs, die jarenlang het gezondheidsbeleid van Schoenen Torfs mee vorm gaf en dat nu ook in andere bedrijven doet.

We interviewen Barbara Torfs in een van de kantoren van de Ghelamco Arena. Met uitzicht op het voetbalveld van AA Gent kan dit interview over beweging op de werkvloer niet beter plaatsvinden. Barbara Torfs werkte meer dan twintig jaar als directeur marketing en communicatie binnen het familiebedrijf Schoenen Torfs. Ze introduceerde er het Fit@Work-traject, wat de basis vormt voor de ervaringen en ideeën in haar boek Beweging werkt. Als mede-zaakvoerder bij Springbok Coaching inspireert en adviseert ze bedrijven om in te zetten op de fysieke gezondheid van hun mensen.

“Helaas start de aandacht voor gezondheid op het werk vaak vanuit problematieken zoals langer en meer werken, drop- of burn-out”, zegt Barbara Torfs wanneer we haar vragen naar de hype van het moment. “Werkgevers zoeken natuurlijk naar manieren om daarmee om te gaan en zien in een uitgewerkt gezondheidsbeleid een mogelijke oplossing. Ik vertrek liever vanuit een positieve insteek: zo’n beleid moet iets bijbrengen in plaats van iets te remediëren.”

Waarom is het vandaag een must om te investeren in gezonde medewerkers?
“Eigenlijk is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om over de hele lijn zorgzaam om te gaan met zijn medewerkers. Door onder meer te zorgen voor waardering, verbinding en flexibiliteit. Zonder die basis zijn gezondheidsinitiatieven in een bedrijf een maat voor niets. Daarnaast is er het economisch uitgangspunt: gelukkige en gezonde medewerkers zorgen voor een gelukkige en gezonde business. Geen enkele werking is gebaat met mensen die zich niet goed voelen of ziek worden. En dan is er nog de maatschappelijke verantwoordelijkheid: het ziekteverzuim kost de maatschappij veel. Een werkgever kan zijn steentje bijdragen om gezonder en beter te leven.”

Lees het volledige interview met Barbara Torfs: VRIJ ONDERNEMEN p.12-15