Karolien Pieters: sociaal geëngageerde hoteleigenaar in Senegal

Interview Karolien Pieters (Les Palétuviers) uit Vrij & Vrouwelijk Ondernemen

“Op Senegalese werknemers kan je onmogelijk het Belgische model toepassen”

Een hotel runnen aan de andere kant van de wereld? Daar dromen veel mensen van. Karolien Pieters (39) ruilde Deinze voor Senegal om er het hotel en levenswerk van haar vader over te nemen. Ze liet zich overrompelen door de authenticiteit van het dorpje Toubacouta en denkt vandaag helemaal anders over ondernemen en leven.

We zagen het al voor ons: een interview onder een baobab in Senegal. Maar het werd een telefoontje naar Frankrijk, want Karolien Pieters is in deze periode zelf op vakantie. Of zeg maar op familiebezoek, want in Normandië baat haar moeder een B&B uit. “Senegal is al zes jaar mijn enige huis en thuis”, zegt Karolien. “Ik kom nog zelden in België. Mijn broers wonen er, maar ze komen mij eigenlijk vaker bezoeken dan ik hen.”

Een bezoekje aan Karolien is dan ook niet te versmaden: ze runt in Senegal hotel Les Palétuviers, een vijfsterrenresort gelegen in de unieke Saloum Delta. Sinds 2012 is ze de trotse eigenaar, maar aan dit bijzondere ondernemersverhaal gaat een stuk familiegeschiedenis vooraf. “In de jaren ‘90 hebben mijn ouders hier een kampement gekocht. Mijn vader leverde tijdens zijn carrière grote bouwprojecten af zoals de Kinepolis bioscopen van Antwerpen en Gent, maar hier wou hij iets totaal anders realiseren.”

Lees het volledige interview: Karolien Pieters – VRIJ ONDERNEMEN 03-2018 p.10-11 (pdf)