Verslag uitreiking Theo’s voor ondernemend Eeklo

SMO wint in Eeklo de nieuwe Theo voor Innovatie. De technische bollebozen van Sander Mollet en co leveren hun machines en automatiseringsprojecten op maat in heel de wereld, van het eiland Réunion over Moermansk in Rusland tot Adelaïde in Australie.

De Theo’s zijn het tweejaarlijkse hoogtepunt van ondernemend Eeklo. Handelaars, bedrijven en horeca worden er bekroond met trofeeën in diverse categorieën. Starter van het jaar is het lekkere restaurant Boelare 14 van Kim Rutsaert en Elien Bottelberghe. Nog in de Boelare ging koffiebedrijf De Witte Zwaan van Pieter-Jan Goemaere en Nele Vanden Berghe met de Theo voor Marketing en Sfeer lopen.

Martin Pauwels kreeg de Lifetime Achievement Award voor zijn levenswerk in Drukkerij Pauwels en Conti-Label. De kinderen Inge en Bernard ontvingen bovendien de Theo voor Ondernemer
van het Jaar. De Persprijs gaat naar fietsenzaak Fixovelo.

De Theo Innovatie werd voor het eerst uitgereikt. LVZ-directeur Luc Soens was voorzitter van de jury met daarin drie kleppers uit de bedrijfswereld: Rudi De Kerpel (ceo Eurotuin), Ivan Wulffaert
(ceo Skol Afrika) en Gunther Vanpraet (directeur van het Economisch Huis in Oostende). Samen met SMO behoorden Yeti (Prison Island), Patisserie Nicolas (volledige herinrichting) en TNS (volledige frituurvrije ovenlijn voor kroketten) tot de supergenomineerden.

De jury koos uiteindelijk voor SMO, een bedrijf waar innovatie in de genen zit. Technologische vernieuwing is dé kernactiviteit. Het gaat om een sterk regionaal team ingenieurs met een grote lokale verankering. Voor de wedstrijd diende SMO zijn WIWAM-project in waarmee het robots bouwt voor het fenotyperen van planten. Slechts drie bedrijven in de wereld maken gebruik van deze technologie. Wiwam alleen zorgt bij SMO voor een omzet van 3,5 miljoen euro per jaar.