Innovatie: Agromanager vereenvoudigt de administratie van fruittelers

Laurens Tack: “Je ziet beter het resultaat van wat je hebt geteeld”

De weg die een stuk fruit aflegt van de kweek tot in de winkel is lang. Voor de fruitteler is het niet altijd evident om al die stappen te registreren. Toch moet het. Laurens Tack ontwikkelde met Agromanager de oplossing in zijn fruitbedrijf. Zijn online toepassing oogst lof van het Innovatiesteunpunt en wordt nu ook gebruikt door collega fruittelers.

Laurens heeft een fruitbedrijf in Sint-Gillis-Waas met voornamelijk peren. Hij ondervond dat de administratie op dat bedrijf op een nogal omslachtige manier gebeurde en besloot daarin verandering te brengen. “Eerst telen, dan oogsten, dan bewaren in de koelcellen, dan sorteren en dan pas verpakken. Als fruitteler kan je pas factureren anderhalf tot twee jaar nadat je hebt geteeld. Het probleem is dat je op dat moment moeilijk kan nagaan wat er allemaal aan vooraf ging. Met Agromanager gaan we daarom alles traceren. Bij de opmaak van een leveringsbon weet je zo perfect van welk perceel dat stuk fruit afkomstig is.”

Die tracering is verplicht. Maar de 25-jarige fruitteler combineert met zijn managementtool een pak gegevens. Met data van pluk tot verkoop krijgt hij snel een zicht op arbeid en rendement. Dat zorgt voor administratieve vereenvoudiging maakt een gronderige kostprijsberekening mogelijk. “Naast tracering kunnen we het financiële terugkoppelen en bijvoorbeeld de maatsortering voorzien. Zo zie je beter het resultaat van wat je hebt geteeld.”

In de toekomst wil Laurens het systeem nog verder uitbouwen en er ook bespuiting aan koppelen. Agromanager is ook beschikbaar voor andere fruittelers. Laurens heeft intussen al meer dan 100 klanten. Hij wist ook een mooie titel in de wacht te slepen: Agromanager is een van de tien Vlaamse landbouwinnovaties van 2018. Met een projectpremie van 2.500 euro van het Innovatiesteunpunt kan Laurens zijn idee nu nog verder uitwerken.

Innovatie in de landbouw
Ontdek de tien Vlaamse landbouwinnovaties van 2018 op www.innovatiesteunpunt.be. Met de Innovatiecampagne richt het Innovatiesteunpunt – een initiatief van Boerenbond en Landelijke Gilden in partnerschap met Cera en KBC – zich tot land- en tuinbouwers die met hun bedrijf een verfrissende, vernieuwende richting uitgaan.

Dit artikel verscheen in het magazine Vrij Ondernemen: Innovatie landbouw – VRIJ ONDERNEMEN 04-2018 P6-7