Innovatie: Meeropbrengst en minder kosten door zelf ontworpen koolrabi-rooier

Jeroen Dejonckheere: “Meer planten op dezelfde oppervlakte en tweemaal zo snel rooien”

Een machine voor het rooien en oprapen van koolrabi, dat is wat Jeroen Dejonckheere ontwikkelde en bouwde. Hij vond het rooiproces opnieuw uit en laat zijn familiebedrijf zo profiteren van de voordelen. Het is een van de tien Vlaamse landbouwinnovaties van 2018.

Jeroen Dejonckheere heeft samen met zijn ouders een gemengd bedrijf in Elverdinge. “We hebben melkvee, vleesvarkens, aardappelen, wortelen en koolrabi. Met de machine die ik gemaakt heb, wou ik het rooien van koolrabi efficiënter maken en tegelijkertijd de hectarenproductie verhogen. Daar ben ik in geslaagd.”

Jeroen bouwde een machine die een aantal zaken combineert die voorheen door een loonwerker werden uitgevoerd in verschillende fasen. Bijzonder aan deze nieuwe oogstmachine is dat ze tegelijkertijd koolrabi kan rooien en oprapen. Dat gebeurt met één persoon en één tractor. Zo bespaart Jeroen arbeidsuren en daalt zijn brandstofverbruik met 50%.

Het ingenieuze aan het idee van Jeroen? De machine is zo gebouwd dat hij zeven rijen op drie meter kan oogsten. Hij realiseert dus ook een meeropbrengst, want vroeger werd koolrabi geplant in bedjes van drie rijen per drie meter, omdat de loonwerker enkel op die manier kan rooien.

“15 procent meer opbrengst zou moeten lukken”, schat Jeroen het effect van zijn machine. “Ik kan nu meer planten op een zelfde oppervlakte telen en tweemaal zo snel rooien. De kwaliteit is zelfs beter, want de wortel wordt mooi afgesneden. Daarnaast is er de arbeidsefficiëntie: ik spaar nu een chauffeur uit. Vroeger startte de loonwerker hier om 7 uur en moesten wij eerst nog de koeien melken. Nu kunnen we het zelf doen. Voor een gemengd bedrijf is dat zeker een gemak.”

Innovatie in de landbouw
Ontdek de tien Vlaamse landbouwinnovaties van 2018 op www.innovatiesteunpunt.be. Met de Innovatiecampagne richt het Innovatiesteunpunt – een initiatief van Boerenbond en Landelijke Gilden in partnerschap met Cera en KBC – zich tot land- en tuinbouwers die met hun bedrijf een verfrissende, vernieuwende richting uitgaan.

Lees ook het artikel over de landbouwinnovatie Agromanager van Laurens Tack

Dit artikel verscheen in het magazine Vrij Ondernemen: Innovatie landbouw – VRIJ ONDERNEMEN 04-2018 P6-7