Interview Dirk Schyvinck: Wat met werken, leren en ondernemen als we straks 100 worden?

“Niets blijft, en alles verandert voortdurend”

Tegen 2060 is bijna één Belg op twee ouder dan vijftig. En we gaan stilaan naar een levensverwachting richting 90 en zelfs 100 jaar. Een wereld waarin langer geleefd wordt, biedt enorme economische kansen voor innovatie. Er is zelfs al een naam voor: de longevity economy. Met grote uitdagingen voor de gezondheidszorg, de bouwsector, bankiers en verzekeraars, de voedingssector, vervoer en toerisme, enz. Ook op de werkvloer wordt alles anders. Marketeer Dirk Schyvinck schreef er een boek over: Wat als we straks 100 worden?

Dirk Schyvinck werd dit jaar 60. Maar eigenlijk wil hij eeuwig jong blijven. Na een carrière van meer dan dertig jaar in de media-, marketing- en bankwereld vroeg hij zich af hoe onze samenleving er uitziet als we straks 100 jaar oud worden. Wij vroegen hem wat de gevolgen én de kansen zijn voor ondernemers en zelfstandigen in die nieuwe wereld.

“De komende decennia staan we voor een enorme vergrijzing van de maatschappij”, zegt Dirk Schyvinck. “En uiteraard is de babyboom van kort na de Tweede Wereldoorlog daar (deels-) oorzaak
van. Het enorm aantal baby’s dat in de periode 1945-1965 geboren werd, wordt nu oud en tegen 2060 verwacht men dat bijna één op de twee Belgen ouder is dan vijftig. Er wacht ons zelfs een dubbele vergrijzing want één op tien zal ook ouder zijn dan tachtig, wat meer dan een verdubbeling is ten opzichte van vandaag.”

“Maar ook na 2060 stopt de veroudering niet. Want naast deze ‘boom’, zal ook de levensverwachting heel waarschijnlijk blijven stijgen. Als de trend van de afgelopen 150 jaar zich doorzet dan gaan we stilaan naar een levensverwachting (bij geboorte) richting negentig en honderd. Optimistische bronnen spreken nu al dat de helft van de vandaag geboren meisjes honderd wordt! Deze evolutie kan alleen maar versnellen aangezien ook de wetenschap en technologie in dit tijdperk van digitale revolutie versnelt en sneller dan ooit nieuwe oplossingen zal aanbrengen om langer te leven…”

Lees het volledige interview in Vrij Ondernemen: Dirk Schyvinck – VRIJ ONDERNEMEN 04-2018 P8-11


Wie won het boek?

LVZ geeft vijf exemplaren weg van het boek ‘Wat als we straks 100 worden’. De winnaars krijgen hun boek opgestuurd.
Winnaars: Stany Ilsbroux (Herk-de-Stad), Celia van Zandweghe (Mariakerke), Evelien Van der Vurst (Borsbeke), Gautier Kerkhove (Jette) en Marijke Vanderstappen (Kessel-Lo).