Lokale wijnhandelaar Neyt innoveert met beleving

Piet Neyt: “Tijdig ingespeeld op signalen en trends”

Wijnhandel Neyt is een familiezaak uit Waarschoot die teruggaat tot 1960. Vader Arsène leverde toen dranken aan de horeca met zijn bestelwagen. Dat doet zoon Piet vandaag nog altijd, maar niet zonder in te spelen op de trends van vandaag. Het magazijn werd vorig jaar omgetoverd in een prachtige showroom met ruimte voor beleving en degustatie. En er is nu ook thee.

Niets doet vermoeden dat naast de grote baan die door Waarschoot loopt een stijlvolle wijnhandel ligt. Maar als je indraait aan de wijntonnetjes van Neyt en de schuifdeuren opengaan, voelen we ons meteen welkom. We worden niet overdonderd met flessen, maar zien een lange degustatietafel. “Veel klanten staan te kijken van onze renovatie”, zegt zaakvoerder Piet Neyt. “Hier hadden jullie toch een garage vroeger?, horen we wel eens vaker. Tijdens de werken kregen we ook veel kritische vragen: of dat wel nodig was zo’n winkel, aangezien we niet aan de straatkant liggen. Maar ik zeg altijd: naar een goed restaurant rijd je ook, zelfs al moet je het op de buiten zoeken.”

De winkel is sinds september 2017 heropend. Het was de grootste metamorfose in de geschiedenis van de drankenhandel. Het wijnaanbod was eigenlijk een passie van stichter Arsène. Maar samen met zoon Piet maakte hij van klassieke Franse wijnen een hoofdactiviteit. In 1993 ging Piet in de zaak aan de slag en in 2000 nam hij de wijnhandel volledig over.

Ziel
Was het noodzakelijk om het concept aan te passen? “De laatste jaren merkte ik dat veel mensen uit de horeca op de toppen van hun tenen liepen. Zo zijn de accijnzen tot drie keer verhoogd en liggen die veel hoger dan in de buurlanden, wat een impact heeft op de verkoop. Er was ook de intrede van de witte kassa, met hogere prijzen als gevolg. De horeca kreeg het dus hard te verduren. Daarnaast zag ik ook rondom mij, hier in Waarschoot, verschillende kleine winkels stoppen omdat het te moeilijk werd. Ik vond dat we tijdig moesten inspelen op die signalen. Rekening houden ook met de huidige trends. De winkel zal ons geen grote omzet bezorgen, maar mensen willen vandaag wel een belevenis. En daar hebben we op gemikt.”

Bij het nieuwe concept hoort nu ook thee. Tania Roegis, partner van Piet, is niet enkel wijnsommelier. Ze schoolde zich ook om tot theesommelier en introduceerde een assortiment van pure thee. Ook dat is vernieuwing: een non-alcoholisch alternatief in de drankenhandel. “Kijk maar naar het succes van Tournée Minérale”, zegt Tania. “Mensen zijn vandaag op zoek naar alternatieven voor alcohol. Dan kan je blijven hangen in frisdrank, maar thee is wel een product met een ziel. Net zoals wijn.”

Expertise
Ondanks de vernieuwing, blijft Piet Neyt natuurlijk de horecazaken bevoorraden. “We hebben vaste klanten, goede restaurants die soms al dertig jaar bij ons kopen. Ze krijgen veel vertegenwoordigers over de vloer, maar wij zijn hun vertrouwenspartner geworden. Die expertise vindt ook de gewone klant belangrijk. In elke supermarkt kan je thee of gin kopen, maar hier krijgen mensen een woordje uitleg en kunnen ze iets nieuws ontdekken.”

En je kan er proeven natuurlijk. Want zo brengen Piet en Tania beleving in hun winkel. “We organiseren hier heel wat workshops: een theedegustatie, een wijnproeverij, een gin of whisky tasting… En dat werkt. Want verenigingen of vrienden beleven een fijne avond, vertellen het voort of delen iets op social media. Het is de beste reclame, want zo leren ze ook onze winkel kennen.”

“Wie hier vroeger wijn kwam kopen, zocht zijn weg tussen een hoop witte dozen op industriële rekken. Dat idee hebben we helemaal omgegooid. Nu staan de flessen mooi uitgestald per regio en kan je rondlopen tussen de lage rekken . Toen we het magazijn sloten voor de werken, bouwden we een pop-up store in de garageboxen op de parking. Het was een drukke periode, we deden serieuze investeringen, maar we zijn heel blij met het resultaat. De winkel, de thee, een webshop, een nieuwe huisstijl… In een beweging hebben we onszelf heruitgevonden.”

 

Drankenhandel Neyt werd begin dit jaar ook bekroond als de Innovatieve Ondernemer door LVZ-Waarschoot.

www.wijnen-neyt.be
Wijnhandel Neyt, Leest 40, 9950 Waarschoot

Dit artikel verscheen in het LVZ-magazine Vrij Ondernemen: Wijnhandel Neyt – VRIJ ONDERNEMEN 04-2018 P4-5