Belgische zelfstandigen kloppen meeste werkuren

Belgische zelfstandigen werken 53 uur per week, tegenover 47 uur gemiddeld in Europa.

De zelfstandige, die dag en nacht in de weer is voor zijn zaak, blijkt meer dan een cliché te zijn. Uit cijfers van de Europese statistische dienst Eurostat is op te maken dat Belgische zelfstandigen die voltijds aan de slag zijn gemiddeld 52,9 uur per week werken. Daarmee laten ze alle andere Europeanen achter zich.

Andere hardwerkende zelfstandigen zijn de Oostenrijkers, die gemiddeld 51,8 uur werken, en de Grieken, met 50,8 uur. Het Europees gemiddelde ligt bij zelfstandigen op 47 uur per week.

Zelfstandigen werken daarmee fors langer dan werknemers en ambtenaren die voltijds werken. Zij zijn in ons land gemiddeld 39 uur per week aan de slag. ‘Op zich is dat logisch, want een zelfstandige heeft geen vaste uren en geen vast inkomen’, zegt arbeidseconoom Stijn Baert (UGent). ‘Hoe meer hij werkt, hoe meer hij verdient. Bovendien betalen we in ons land veel belastingen, waardoor hard werken nodig is om voldoende over te houden. Zeker omdat het pensioen van zelfstandigen niet zo hoog ligt.’

Andere redenen waarom zelfstandigen lange dagen kloppen, kunnen volgens Baert de administratieve rompslomp zijn en het feit dat personeel aanwerven duur is. ‘Door de hoge loonkosten denken zelfstandigen twee keer na vooraleer ze iemand in dienst nemen. Vaak kiezen ze er eerder voor zelf wat meer te werken.’ Door de krapte op de arbeidsmarkt hebben zelfstandigen die iemand in dienst willen nemen bovendien alle moeite van de wereld die vacature in te vullen.

De meeste politieke partijen zetten in hun verkiezingsprogramma in op een lastenverlaging voor laaggeschoolden. De N-VA pleit ook voor een ondernemersaftrek voor zelfstandigen die zonder een vennootschap werken, zodat ze minder belastingen hoeven te betalen. Bij Open VLD pleit minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) er dan weer voor de statuten van werknemers en zelfstandigen op termijn gelijk te trekken. Dat moeten zelfstandigen een hoger pensioen en meer rechten op werkloosheids- en ziekte-uitkeringen geven.

 

Lees hier het volledige intervie met Maggie De Block in Vrij Ondernemen.

 

Bron: De Tijd (03/03/2019)