Social media advies: video is de nieuwe foto

Heel lang geleden, toen onze koning nog beefde en Jean-Pierre Van Rossem nog leefde, kon je op sociale media nog scoren met een fijnbesnaarde tekststatus. Die tijd is voorbij. Tegenwoordig zijn foto’s de standaard. Vandaag legt Facebook de lat hoger. Video is the new thing. In Amerika is het al een poosje de norm. Wij volgen. En de ontbolstering is dichter dan je denkt. Zakelijk succes lonkt voor ondernemers die vandaag nog op de trend ingaan.

Video groeit hard. Niet alleen omdat sociale media het pushen, maar vooral omdat wij er dol op zijn. Bewegende beelden zijn echter, leuker, persoonlijker. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom de Instagram-story tegenwoordig populairder is dan de Insta-photofeed. Video’s, stories, vlogs en andere bewegende beelden zijn zo heet als een klontje. Binnen enkele jaren post iedereen filmpjes. Video is de nieuwe foto. Ondernemers die dus vandaag nog op de trendtrein springen, zitten in de voorste wagon. Wie durft, wint.

Graag zet ik je op weg met 5 gouden tips.

1. Haast en spoed

Net omdat zakelijke video’s en stories in ons land nog niet 100% ingeburgerd zijn, heb je er als KMO’er baat bij om er snel aan te beginnen. In het land der blinden is de eenoog koning. Tegen 2020 vlogt iedereen en zal je alle moeite hebben om je te onderscheiden in de zee aan video’s. Haast en spoed zijn dus -voor één keer- wel goed.

2. Iedereen kan het

Een vlogje maken is heus geen kwantumfysica. Iedereen kan het. Je hebt er maar drie dingen voor nodig: een smartphone, een micro en een leuke app om je beelden wat te pimpen en te verknippen. Die micro is belangrijk voor de klankkwaliteit. Die moet echt wel goed zijn. Zeker bij buitenopnames, waar een zacht briesje volstaat om roet in het eten te blazen. Er zijn tal van piepkleine speldmicrootjes op de markt. Zorg er wel voor dat je die op je gsm kan aansluiten.
Sommige apps stellen een audiobibliotheek ter beschikking met leuke en vooral auteursvrije (achtergrond)muziekjes. Vaak kan je ook effectjes toevoegen of een leuk filtertje over je beelden draperen. Voor de rest moet je video heus niet perfect zijn. Integendeel zelfs!

3. Perfect is niet perfect

Professionele video’s die te smooth ogen worden als onbetrouwbaar beschouwd. Te commercieel. Mensen snakken naar echtheid, authenticiteit. Wees dus vooral jezelf. Uiteraard mag het ook niet te rommelig worden. Check je kleding, verzorg je look, zoek een leuke achtergrond en schenk ook wat aandacht aan de beeldcompositie. Kijk altijd recht in de lens (dat kleine bolletje daar). En vooral: wees mens. Anno 2019 zijn stijve, onpersoonlijke bedrijven passé. Mensen willen mensen.

4. Hou het simpel

Net zoals bij tekststatussen is de boodschap hier: hou het kort en krachtig. Simpel. Pitch de kijker in één minuut en verwijs daarna naar je site voor meer info. Belangrijk: val met de deur in huis en vertel meteen waarover je video zal gaan. Ratel je tekst niet af. Neem blokje per blokje op, zo hoef je niks te memoriseren en kom je spontaan over. Steek dynamiek in je filmpje door telkens een ander camerastandpunt in te nemen.

5. Ondertitels

Scrollers scrollen. En ondertitels zijn hun vishaak. Wanneer jouw filmpje opdoemt, beginnen de beelden meteen te lopen. Zonder klank, weliswaar. Daarom is het belangrijk om het onderwerp van je video meteen prijs te geven. De scroller leest het thema en als zijn interesse gewekt is, tikt hij op de video. Het scherm wordt groter en de klank komt erbij. Je hebt beet.
Ondertitels ingeven neemt wel wat tijd in. Vooreerst moet je de tekst uittikken om er vervolgens ook nog eens tijdsbestekjes per zin toe te kennen. Monnikenwerk. Maar het loont. Je videopost of –advertentie zal 55% beter scoren.

Tot slot…

Mijn advies: durf video. Ben je een boekhouder? Los dan regelmatig een fiscale tip of een boekhoudkundig handigheidje. Vertel over je specialiteiten. Facebook houdt van video en zal je filmpje meer bereik geven. Geïnteresseerden gaan je beginnen volgen. Na verloop van tijd zal je de positie van expert verwerven. En daar pluk je vroeg of laat wel de vruchten van. Door er meteen aan te beginnen, ben je helemaal mee met een trend die in ons land op de drempel van de doorbraak staat. Je geeft je zaak een stem en een gelaat, wat tegenwoordig heel belangrijk is. De tijd van de kille, onpersoonlijke bedrijven is voorbij. Vloggen kan je helemaal zelf. Het kost tijd, maar geen geld. Of toch weinig. En het rendeert. En dat is wat telt. Succes ermee!

Frederic Devos staat aan het roer van Cassius, een communicatiebureau gespecialiseerd in social media marketing voor KMO’s. Hij begeleidt ondernemingen met hun sociale media en geeft ook opleidingen.
http://www.cassius-communicatie.be.