Schuimwijn van wijngaard Kampenberg

Interview Jan Caudron uit Vrij Ondernemen

Volgens cijfers van de FOD Economie is de Belgische wijnbouw in opmars. “In 2018 werd er maar liefst twee miljoen liter Belgische wijn geproduceerd”, verklaart Jan Caudron (49) die in 2004 wijngaard Kampenberg opstartte. Hij produceert er rosé schuimwijn, een alcoholische, mousserende drank gemaakt uit vergist druivensap.

Vijftien jaar geleden plantte Jan zijn eerste wijnstokken in Vlierzele. Wijngaard Kampenberg was geboren, verwijzend naar het toponiem Kampenheuvel wat verderop. Het idee om een wijngaard te starten, rijpte al langer. Van kleins af zelfs. “Ik ben meer opgegroeid bij de boer dan bij mijn ouders. Wij woonden naast een boerderij en ik vond dat fantastisch!” Jan was ervan overtuigd dat hij landbouwer zou worden. “Maar zonder grond en kapitaal gaat dat helaas niet.” Hij volgde dan maar zijn tweede passie, fotografie. Als professioneel fotograaf ging hij geregeld op journalistiek avontuur, waaronder wijnreportages. De cameralens op al die wijngaarden motiveerde hem om er zelf eentje op te starten. “Ik heb spijt dat ik niet sneller begonnen ben in de wijnteelt. Ik heb te lang getwijfeld.”

Lees het volledige interview hier: Kampenberg – Vrij Ondernemen