Regel Sabam én de Billijke Vergoeding in één keer met Unisono

Vanaf 1 januari 2020 regelt u Sabam en de Billijke Vergoeding met één licentie en via één betaling op het uniek platform van Unisono. Beheersvennootschappen Sabam, PlayRight en SIMIM slaan daarvoor de handen in elkaar. Ze investeren samen in een efficiëntere en transparantere dienstverlening en maken het voor u als gebruiker van hun repertoire zo eenvoudig mogelijk.

Sabam? Billijke Vergoeding?

U speelt muziek in uw zaak of tijdens uw evenement? Dan maakt u gebruik van het (inter)nationale repertoire van Sabam, de Belgische vereniging voor auteurs, componisten en uitgevers. U heeft daarvoor een licentie nodig. In ruil mag u vrij gebruik maken van hun repertoire.

De vergoeding die u daarvoor betaalt is het auteursrecht. Sabam verdeelt deze rechten aan haar auteurs, componisten en uitgevers die op deze manier een eerlijke vergoeding ontvangen voor het gebruik van hun werken.

De Billijke Vergoeding is een wettelijke licentie die u betaalt wanneer u opgenomen muziek speelt in een publiek toegankelijke ruimte. Deze vergoeding zijn naburige rechten en is een financiële compensatie voor het gebruik van het muzikale repertoire van uitvoerende kunstenaars/artiesten en muziekproducenten.

Vandaag wordt de Billijke Vergoeding geïnd door Honebel (voor de horecasector) en door Outsourcing Partners (voor andere sectoren, lokale radio’s en tijdelijke evenementen). Zij doen dit in opdracht van PlayRight en SIMIM, die respectievelijk de uitvoerende kunstenaars/artiesten en de muziekproducenten vertegenwoordigen. Zij verdelen deze Billijke Vergoeding vervolgens aan de leden die zij vertegenwoordigen.

U heeft dus twee verschillende licenties nodig… maar daar komt nu verandering in!

Unisono: alleen maar voordelen

Dankzij het uniek platform van Unisono worden de aangifte en betaling van beide licenties vanaf 1 januari aanzienlijk vereenvoudigd. U moet niet langer twee aparte licenties aanvragen voor enerzijds de auteursrechten (Sabam) en de naburige rechten (Billijke Vergoeding). Unisono centraliseert beiden, met één licentie en één betaling tot gevolg.

Bovendien beperkt Unisono zich niet enkel tot muziekgebruik. Ook wanneer u audiovisuele werken vertoont, een theaterstuk opvoert of literaire en visuele werken wil gebruiken kan u via Unisono uw licentie aanvragen.

Al uw voordelen op een rij:

  • Een administratieve vereenvoudiging: u regelt niet langer Sabam en de Billijke vergoeding via 2 aparte licenties. Dankzij het uniek platform van Unisono regelt u alles met één licentie, gevolgd door één betaling.
  • Meer transparantie: u heeft een zicht op hoe het geld dat u betaalt verdeeld wordt over de verschillende partijen.
  • Meer gebruiksgemak: een persoonlijk account op MyUnisono waarmee u snel en eenvoudig uw licentie aanvraagt. U kan er ook vrijblijvend tariefsimulaties maken en de status van uw dossier(s) in real time opvolgen.
  • Eén aansprekingspunt: wenst u meer informatie over de verschillende licentietypes of heeft u een vraag? De medewerkers van Unisono helpen u graag verder.

Meer info via unisono.be

Lees hier de veelgestelde vragen.