Joël en Thomas Eliat van Les Potagers de Thomas

Interview Joël en Thomas Eliat van Les Potagers de Thomas

“Maak van je moestuin een belevenistuin”

Joël Eliat (54) startte tien jaar geleden een bedrijf voor zijn zoon Thomas (25) die een mentale beperking heeft. Om hem een toekomst te geven richtte hij Les Potagers de Thomas op, een moestuinbedrijf in Landegem. “We waren de eersten die houten moestuinbakken en -tafels maakten.”

Zoals uit de naam blijkt, begon dit verhaal met zoon Thomas. Hij heeft een mentale beperking en kan niet lezen of schrijven. “Als tiener was hij erg onrustig”, vertelt Joël. “Om zijn energie kwijt te geraken, zocht ik voor hem een bezigheid.” De moestuinpassie van vader Joël en de handigheid van Thomas betekenden toen de start van een nieuw avontuur. Tijdens het weekend timmerde Thomas moestuinbakken en –tafels in elkaar. Het eerste zaadje van Les Potagers de Thomas was geplant.

Toen Thomas ging werken in een beschutte werkplaats, voelde hij zich erg ongelukkig. “Ik hakte toen de knoop door en besloot om Thomas’ hobby om te zetten naar een volwaardige functie.” En zo ontstond in 2009 Les Potagers de Thomas, een werkplek waar Thomas zich thuis voelt. “Met hout iets creëren, dat vind ik het allerleukste”, vertelt Thomas.

Lees het volledige interview: Les Potagers de Thomas – Vrij Ondernemen 01-2020