Vlaamse koortsscanner verovert wereld

Interview CEO Nico Ramacker van AvalasiA

Een warmtebeeldcamera die koorts detecteert is plots een hot item geworden voor luchthavens, treinstations en bedrijven om anoniem reizigers of personeel met verhoogde temperatuur op te sporen. “In het najaar van 2019 was nog geen kat erin geïnteresseerd, nu kan AvalasiA de bestellingen nauwelijks volgen”, zegt zaakvoerder Nico Ramacker.

AvalasiA is een klein bedrijf uit Menen met zes werknemers, gespecialiseerd in de productie van warmtebeeldcamera’s. Vorig jaar ontwikkelde het een camera specifiek voor fever detection (opsporen van koorts). ‘’We presenteerden het eerste exemplaar eind vorig jaar op een beurs voor politie- en militair materiaal in Parijs”, vertelt Nico Ramacker, naast CEO ook eigenaar van AvalasiA. “Maar ik slaagde daar nauwelijks in om mijn publiek te overtuigen dat er wel eens een virale pandemie zou kunnen uitbreken.”

De rest is geschiedenis. In een sector zonder veel concurrentie is het nu alle hens aan dek. “Tussen november en half februari verkocht ik twee dergelijke systemen. Sedertdien verkopen we er evenveel. Per dag. Van Spanje tot Finland, van Groot-Brittannië tot Tsjechië. En ook 40 procent in België, aan grote bedrijven zoals Arcelor Mittal en Pepsico en aan ziekenhuizen. We zijn natuurlijk al van bij onze oprichting in 2011 een specialist in thermografie en thermische camera’s voor industriële toepassingen, voor de politie, het leger, de jacht. AvalasiA was ook al een hele tijd bezig met de ontwikkeling van de warmtebeeldcamera om koorts te meten. We maken hier door de coronacrisis ook geen woekerwinsten mee, we hebben de prijs zelfs niet aangepast.”

Lees hier het volledige interview: AvalasiA – Vrij Ondernemen 06-2020