“Hedendaagse limonade met een knipoog naar het verleden”

“In België hebben we heel veel tradities. Er zijn de Belgische wafels, het bier en de chocolade. Maar eigenlijk hebben we ook een traditie van limonade.” Jan Verlinden is (her)oprichter van het retro limonademerk ‘Ritchie’. Vier jaar nadat het merk voor het eerst weer het licht zag, is het retroflesje helemaal terug van weggeweest.

De markt van de frisdranken wordt al jaren gedomineerd door twee van de grootste consumentengoederen concerns van de hele wereld, Coca-Cola en PepsiCo. Zij schermen de markt enorm af. “Vroeger had elke lokale brouwerij haar eigen limonade. Alles werd vervoerd met vrachtwagens, maar die konden nog niet ver rijden. Rond de kerktoren werd er dus geconsumeerd wat er lokaal werd geproduceerd. In de jaren vijftig en zestig was het dus de gewoonte dat er een bak van de lokale brouwer in je kelder stond.”

Lees het volledige interview: