Sappige meloenen uit Limburg

De kans is groot dat er tijdens de hittegolf van de voorbije zomer ook bij u een sappige, verfrissende meloen in de koelkast lag. Die meloenen worden oorspronkelijk gekweekt in warme gebieden zoals Afrika het Midden-Oosten en Zuid-Europa, maar sinds dit jaar worden er ook in België geteeld. De primeur is weggelegd voor Kristof Reweghs, een gepassioneerde fruitteler uit Hoeselt. “Naast aardbeien ben ik dit jaar ook meloenen beginnen kweken, de warmere zomers zijn daar perfect geschikt voor.”

Kristof Reweghs en zijn vrouw, Kim Cuppens, zijn al meer dan zeventien jaar fruittelers in Limburg. Tot vorig jaar hielden ze het steevast bij aardbeien, maar sinds dit jaar kweken ze ook een nieuwe vrucht. “Je mag nooit op één paard wedden, daarom moest er een tweede fruitsoort bijkomen. Meloenen kwamen op het ideale moment. Het eerste idee was om frambozen of andere bessen te kweken, maar dat bleek heel veel werk en de markt is ook al erg verzadigd.”

De Mechelse veiling BelOrta kreeg de vraag van enkele retailers om Belgische meloenen te proberen kweken. “Wij hebben ons onmiddellijk geëngageerd om dat project mee vorm te geven. Het teelsysteem is erg gelijkaardig aan dat van aardbeien. De tunnels en de folie zijn dezelfde, we hadden dus eigenlijk al veel materiaal. Buiten de planten hoefden we dus eigenlijk niets te investeren. Het klinkt tegenstrijdig, maar het was een keuze zonder al te veel risico”, zo verklaart Reweghs.

Lees het volledige interview: