“Speculoos op een industriële manier, met respect voor het ambacht”

Dendermonde is niet alleen de plaats waar om de tien jaar vier heemskinderen het Ros Beiaard bestijgen, het is ook een echte bakkersstad. Naast Vondelmolen vind ook La Confiance er zijn oorsprong. Een gesprek met Leo Borms, oprichter en CEO en telg uit een echte bakkersfamilie. “De naam ‘La Confiance’ belicht alles wat we willen zijn.

“Al van kindsbeen af liep ik rond in de fabriek van Vondelmolen. Ik wou eigenlijk niets anders doen dan helpen bakken, ik ben in het deeg geboren. Maar mijn vader vond een diploma belangrijk. Bedrijven worden groter, zelfs de bakker van om de hoek werkt niet meer op de manier van vroeger, daarom ging ik economie studeren. De problematieken waarmee je te maken krijgt en de financiële aspecten zijn vandaag de dag niet te onderschatten.”

Een receptuur terugvinden van je overgrootvader en daarmee een bedrijf uit de grond stampen, het lijkt wel een sprookje. “Het is inderdaad een heel mooi verhaal. Een drietal jaar geleden vond ik een recept terug van hoe er ongeveer honderd jaar geleden speculaas werd gemaakt in Baasrode, dat is op een boogscheut van hier. Ik ontdekte toen ook dat hij een bakkerij had ‘La Confiance’. Voor mij is dat een heel waardevol receptuur. Ik heb dat met respect opnieuw tot leven proberen brengen.”

Een Fanstalige naam in een rasechte Vlaamse gemeente. “Klopt. We hebben er even over getwijfeld om die naam al dan niet te behouden, maar in die tijd was dat de gewoonte. Als je wou zeggen dat je kwaliteit levert, dan gaf je iets een Franse naam.”

Lees het volledige interview: