U-BE geeft leegstaande panden een tijdelijke invulling

U-BE bestaat uit drie jonge kerels met een passie voor ondernemen en vastgoed. Individueel bewandelden ze alle drie uiteenlopende carrièrepaden. Hun verschillende achtergronden en kameraadschap zorgen ervoor dat ze vandaag samen het bedrijf kunnen runnen. U-BE, dat staat voor Urban Building Exploration, zorgt voor allerlei tijdelijke herbestemmingen van leegstaande panden.

Onze redactie sprak met Walt en Lukas over het ontstaan, het concept en de toekomst van U-BE.

Hoe is het idee en het concept van U-BE ontstaan?

Walt: “Lukas en ik kennen elkaar al zestien jaar. Ook Xavier kennen we ondertussen al een tiental jaar. Ik werkte als R&D ontwikkelaar bij een projectontwikkelaar in Antwerpen. Daar was ik verantwoordelijk voor een case voor een herbestemming van een gebouw. Door de coronacrisis is mijn job daar gestopt, maar die case bleef wel in mijn hoofd spoken. Ik dacht onmiddellijk aan mijn vrienden. Ik weet dat Lukas sterk is in het management gedeelte. Xavier heeft een achtergrond in de event- en retailsector. Een tijdelijke herbestemming is eigenlijk een langgerekt evenement. Mijn vastgoedkennis, Lukas zijn managementvaardigheden en Xavier zijn knowhow over evenementen is alles wat we nodig hadden om met U-BE te kunnen starten.”

Lukas: “Projectontwikkelaars kopen dikwijls leegstaande panden of gebouwen die leeg komen te staan in de nabije toekomst. Voor een leegstaand pand moeten redelijk wat kosten betaald worden. Voor projectontwikkelaars is dat eigenlijk een probleem waar ze ondertussen al ‘vrede’ mee genomen hebben. Wij proberen daarvoor een oplossing te bieden door een verdienmodel te genereren.”

Walt: “De financiële insteek was het originele idee. Maar we merken dat onze klanten meer belang hechten aan een goed imago creëeren en krakers weren. Vaak krijgen projectontwikkelaars protesten in de bus omdat ze op een locatie iets gaan ontwikkelen. Doordat wij een tijdelijke herbestemming geven aan die locatie, bijvoorbeeld een kruidenierszaak of koffiebar, wordt er een draagvlak gecreëerd.”

Lees het volledige interview: