Vrij Ondernemen – december 2017

Bekijk het magazine: editie december 2017 (pdf)

Ondernemen in Brussel
Voor deze editie trokken we naar Brussel om er te praten met twee jonge, ambitieuze ondernemers. Drie jaar geleden ging Wim Ballieu in Brussel wonen en zijn bekende gehaktballen verhuisden mee. Wij waren benieuwd naar zijn ervaringen in de hoofdstad. “Eigenlijk zouden er in Brussel vijf Balls & Glory-restaurants moeten zijn”, vindt Ballieu.

Quentin Castel is de andere Brusselaar die we interviewden over zakendoen in Brussel. Met Mamé Noka begeeft hij zich in het segment van de specialty coffee: koffie gemaakt met bonen van de allerbeste kwaliteit. De koffiebranderij vond onderdak bij Greenbizz, een nagelnieuw complex waar duurzame ondernemers hun productie-atelier in kunnen onderbrengen. Castel: “Zeker in Brussel bloeit er echt wel iets: veel mensen willen niets anders meer dan traceerbare en lokale producten.“

Interview Maggie De Block
In deze Vrij Ondernemen is er ook veel aandacht voor het sociaal statuut van de zelfstandige. LVZ-directeur Luc Soens sprak met Maggie De Block, minister voor Sociale Zaken, over onder meer pensioenen, sociale bijdragen, ziekte en flexi-jobs. Lees het volledige gesprek met de minister.

Fietsen in Spanje
We zijn december, maar kijken toch al graag voor uit naar warmere temperaturen. Dat doen we in dit magazine met Kortweg Cycling Travel. Het ondernemerskoppel Jan Almeye en Yannic Demeyer stippelen prachtige fietsvakanties uit voor iedereen die meer wil dan het wekelijkse ritje rond de kerktoren. “Trainen in Spanje zoals Van Avermaet en Gilbert dat doen? Wielertoeristen willen graag hun helden achterna”, zegt Jan Almeye.

Ook in deze editie: Columns over lagere sociale bijdragen voor startende zelfstandigen, de nieuwe pandwet en de fiscale voordelen bij het oprichten van een vennootschap.

Lees Vrij Ondernemen digitaal: VRIJ ONDERNEMEN 04-2017 (pdf)