Vrij Ondernemen – juni 2018

Bekijk het magazine: editie juni 2018 (pdf)

De nieuwe Vrij Ondernemen brengt een boeiende reportage rond onderwijs, deel twee in het dossier rond gezondheid op de werkvloer en een nieuwbakken sterrenchef uit Nieuwpoort.

Eind juni werd het debat rond het tekort aan technische en wetenschappelijk geschoolde krachten opnieuw druk besproken. De ‘war for talent’ bij het zoeken naar technici, IT-profielen en ingenieurs woedt in alle hevigheid. En toch hebben technische scholen het moeilijk om leerlingen aan te trekken. Wat is er aan de hand? Vrij Ondernemen trok naar het Vrij Technisch Instituut (VTI) in Roeselare, dat zich weert als een duivel in een wijwatervat.
Lees de reportage

Dit jaar hebben we veel aandacht voor gezondheid. Voor deel twee van ons dossier gingen we spreken met Barbara Torfs, die jarenlang het gezondheidsbeleid van Schoenen Torfs mee vorm gaf en dat nu ook in andere bedrijven doet. “Een gezondheidsbeleid moet een bedrijf iets bijbrengen, niet remediëren”, zegt Torfs. Ook Charlotte Van Tuyckom (bacheloropleiding Sport en Bewegen bij Howest) komt aan bod. Ze geeft uitleg over de opleiding van beweegcoaches, die ingezet worden om meer beweging te brengen op de werkvloer of om er een beleid uit te denken.
Lees het dossier

In elke editie zetten we een ondernemer in de kijker. Deze keer is dat de jonge sterrenchef Mattias Maertens van M-Bistro in Nieuwpoort. Uitbaters Mattias Maertens en Sofie Billiet haalden vorig jaar hun eerste Michelinster binnen, maar willen trouw blijven aan hun concept. “Uitbreiden? Ik zou sneller een tafel wegdoen om de mensen nog beter te bedienen.”
Lees het interview

Deze Vrij Ondernemen biedt ook veel plaats voor advies. Lees de columns rond de verlaagde minimumbijdragen voor startende zelfstandigen, de éénmalige investeringsaftrek voor KMO’s en een stappenplan voor wie wil werken rond de GDPR.

Ook onze afdelingen zitten niet stil. We brengen een verslag van de netwerkevents van LVZ-Westkust en LVZ-Hamme en blikken vooruit op de Summer tasting van LVZ-Waarschoot. Afsluiten doen we met de vormingskalender.

Bekijk online het volledige magazine (pdf).